بیمه تضمین کیفیت ساختمان، از انواع بیمه مهندسی به حساب میآید و در بخش بهرهبرداری آن قرار میگیرد. شاید این سوال برایتان ایجاد شود که آیا داشتن این بیمه الزامی است؟ پاسخ این سوال مثبت است؛ چرا که بنا بر جز 3 بند ب ماده 30 قانون برنامه توسعه، گفته شده که صدور گواهی پایان کار ساختمانها در صورتی انجام میگیرد که دارای بیمه تضمین کیفیت باشند؛ و این قانون، موجبات الزامی بودن بیمه تضمین کیفیت ساختمان را فراهم میکند. در این بیمه، موضوع اصلی مورد بیمه خود ساختمان است و خسارات جانی و مسئولیتهای مربوط به آن ساختمان و مراحل ساخت آن، تحت پوشش این بیمه قرار نمیگیرند.
موارد مهمی در خرید این بیمه وجود دارند که ذکر آنان در بیمهنامه کاملا الزامی است و در صورت مشخص نبودنشان؛ اشتباهات و اختلالاتی در بیمهنامه رخ میدهد و ممکن است باعث تعلق گرفتن جریمه به بیمهگذار و یا حتی فسخ بیمهنامه شود. به همین دلیل بر ارائه و ذکر صحیح و دقیق این موارد تاکید بسیاری صورت گرفته است. این موارد به شرح زیر اند:
مالک ساختمان باید به طور واضح و دقیق در بیمهنامه ذکر شود و ذینفعان اون نیز مشخص شوند. در شرایطی که مالک ساختمان در طول ساخت ساختمان و یا هنگام تکمیل آن در قید حیات نباشد، ذینفعان بیمهنامه به عنوان فرد طرف بیمهگر شناخته میشوند.
بیمهگذار موظف است در ازای پوششهای درخواستی خود از بیمهگر، مبلغی را به عنوان حق بیمه به وی بپردازد که این مبلغ، براساس ویژگیهای بیمهنامه آنان و پوششهای توافق شده بین بیمهگذار و بیمهگر و نرخ تعیین شده توسط بیمه مرکزی، محاسبه میشود. لازم به ذکر است که در صورت وجود پوششهای اضافی، حق بیمه افزایش مییابد.
تمامی هزینههای نوسازی، بازسازی، طراحی، اخذ پروانه، مقاوم سازی، تخریب و پاکسازی ضایعات و به طور کلی، قیمت تمام شده ساختمان، ارزش واقعی مورد بیمه یا همان ساختمان را تشکیل میدهند و در تعیین حق بیمه و سقف تعهد بیمهگر بسیار تاثیر دارند. به همین علت، ذکر تمامی آنان در بیمهنامه به صورت دقیق و صحیح، از اهمیت بالایی برخوردار است.
اولین گواهی پایان کاری که مراجع ذی صلاح به معنی پایان ساخت و تکمیل ساختمان صادر کرده باشند، برای انجام محاسبات ارزش نهایی سرمایه توسط بیمهگزار و ارائه اطلاعات آن به بیمهگر، الزمیست.
سازه های اصلی هر ساختمان که شامل پی، اسکلت، سقف و سفت کاری بوده و برای پایداری و استحکام ساختمان ضروری هستند، باید در بیمهنامه قید شوند؛ چرا که رعایت استاندارد در این سازهها از قیود بیمه است و باید به درستی انجام شود و مورد بازرسی قرار بگیرد.
مدت زمان بیمهنامه تضمین کیفیت ساختمان، 10 ساله است و از زمان پایان کار و تکمیل ساختمان و تایید بازرس فنی شروع میشود. به عبارت دیگر، بیمهنامه تضمین کیفیت ساختمان در هر زمان که روند ساخت پروژه آغاز شود و خرید آن صورت گیرد صادر میشود، اما شروع پوششهای آن و تعهدات بیمهگر، در زمان پایان ساخت ساختمان انجام میگیرد.همچنین، در صورت صدور این بیمهنامه در ابتدای ساخت پروژه، نرخ آن کمتر خواهد بود. لازم به ذکر است که قسمتهای مختلف ساختمان در مدت زمان متفاوتی نسبت به یکدیگر، تحت پوشش میگیرند و مدت زمان پوشش هر قسمت به صورت جداگانه، در ادامه این مطلب مورد اشاره قرار میگیرد.
در برخی مواقع، ممکن است با ایجاد موردی خاص، خطر و ریسک مورد بیمه شد افزایش یابد. در صورت تشدید خطر سهوی از سوی بیمهگذار و یا ایجاد شرایطی جدید، بیمهگذار به مدت 10 روز فرصت دارد تا هر نوع تشدید ایجاد شده را به اطلاع بیمهگر برساند. درصورت عدم اطلاع بیمهگذار، بیمهگر حق اعمال قاعده نسبی(نسبت حق بیمه مشخص شده به حق بیمه واقعی) و یا ابطال بیمهنامه را دارد.
ساختمان مورد بیمه پیش از شروع، در طول فرایند ساخت و پس از پایان، همواره مورد بررسی و بازدید کارشناسان قرار میگیرد تا صحت ادعای بیمهگذار درباره ساختمان ثابت شده و رعایت اصول و قواعد در ساخت آن ساختمان، تایید شود. این بازدید به دلیل بررسی استانداردها و یا تشدید خطر ایجاد شده، حائز اهمیت است.
برای خرید بیمه تضمین کیفیت ساختمان، ابتدا لازم است که فرم اطلاعات مربوط به ساختمان خود را، اعم از متراژ، تعداد طبقات، نوع کاربری ساختمان، نوع اسکلت ساختمان و… را پر کنید و آن را به بیمهگر خود تحویل دهید(به صورت آنلاین یا حضوری) و پوششهای مورد نیاز خود را انتخاب کنید. پس از تحویل فرم اطلاعات، کارشناسان شرکت بیمهگر به بررسی اطلاعات ارائه شده میپردازند و در صورت تایید آنها و توافق طرفین، بیمهنامه صادر میشود. میزان سرمایه واقعی در ابتدا تخمین زده و حق بیمه نیز در طی زمان بیمهنامه مشخص میشود و تعهدات بیمهگر پس از پایان کار، آغاز میگردند. همچنین در صورت نیاز به ایجاد هرگونه تغییر در اطلاعات، بیمهگزار موظف به استفاده از الحاقیهها است.
همانطور که در مطالب بالاتر گفتیم، مقدار زمان پوشش برای هر یک از قسمتهای ساختمان متفاوت است. موارد زیر خطرات تحت پوشش بیمه تضمین کیفیت ساختمان و مدت زمان پوشش آنها را شرح میدهد:
همانند تمامی بیمههای دیگر، مواردی در بیمه تضمین کیفیت وجود دارند که به هیچ عنوان تحت پوشش این بیمه قرار نمیگیرند؛ مگر آنکه استثنائی برای آنان وجود داشته باشد. این موارد به شرح زیر اند:
* پوشش زلزله که پوششی بسیار محبوب است، از مواردی است که حتی در صورت توافق بیمهگر با بیمهگزار و با پرداخت حق بیمه بیشتر، تحت پوشش قرار نمیگیرد. لازم به ذکر است که در زمان بیمه شدن پروژه با بیمه تمام خطر پیمانکاران ساختمانی، زلزله و بلایای طبیعی به عنوان یک پوشش اضافی قابل خریداری هستند و شرکتهای بیمهگر در صورت وجود درخواست پوشش زلزله از طرف بیمهگزار در هنگام پایان ساخت پروژه، معمولا بیمه آتش سوزی را پیشنهاد میکنند.
همانطور که گفتیم، مواردی همچون تعداد طبقات ساختمان، متراژ، نوع سازه اصلی، نوع کاربری و…. مواردی هستند که در تعیین قیمت و نرخ بیمه تضمین کیفیت تاثیرگذارند. همچین میزان سرمایه نهایی(ارزش سرمایه با احتساب تمامی هزینهها در پایان کار) در بیمهنامه حائز اهمیت بوده و باعث ایجاد تغییر در میزان حق بیمه نیز میشود.
شما برای استعلام، مقایسه و خرید بیمه تضمین کیفیت میتوانید با تکمیل فرم اطلاعات خود در سایت راهنمای بیمه، نسبت به دریافت مشاوره و انتخاب بهترین گزینه از بیمهگر های معرفی شده همچون بیمه ایران و بیمه پارسیان اقدام فرمایید.