آتش سوزی انبارها میتواند ضرر و خسارتهای چشمگیر و سنگینی را به همراه داشته باشد. ماهیت بسیاری از حوادث، غیر مترقبه بودن آنهاست اما نکتهی خوب این است که میتوان با پیش بینی کردن آنها و پیدا کردن راهحلهای مطمئن، تا حد زیادی به جبران خسارتها و ضررهای وارد شده پرداخت.
اگر در محلی انبار دارید که احتمال حوادثی مثل آتش سوزی و حریق و سیل و .. زیاد است و ترجیح میدهید که انبار و کالاهای خود را بیمه کنید، استفاده از بیمهی انبار میتواند هوشمندانه ترین انتخاب برای شما باشد، زیرا آتش سوزی انبارها میتواند ضرر و خسارتهای جدی و سنگینی را به همراه داشته باشد.
یکی از از انواع بیمهی آتش سوزی میتوانیم به بیمهی آتش سوزی انبار اشاره کنیم. با استفاده از بیمه انبار، در صورت وقوع حادثه، شرکت بیمه خسارتهای مربوط به آتش سوزی را تا سقف تعهدات مندرج در بیمه نامه جبران خواهد کرد. این بیمه موارد مشخصی را تحت پوشش قرار میدهد و مثل هر بیمهای، قوانین مربوط به خودش را دارد. این بیمه نامه برای مالکان انبارهای اختصاصی و عمومی بسیار مناسب است.
پوششهای بیمه آتش سوزی انبار نیز مانند دیگر بیمههای آتش سوزی صنعتی و غیر صنعتی، به دو دستهی پوششهای اصلی و فرعی ( پوش های تکمیلی )تقسیم میشود. در ادامه به بررسی پوششهای بیمه آتش سوزی انبار میپردازیم:
نکته: برخی موارد مانند خسارتهای ناشی ازفعالیتهای هستهای و یا رادیواکتیوی، جنگ و مواردی که مشخص شود عامدانه بوده یا ناشی از منفعت طلبی بیمه گذار بوده است، تحت پوشش بیمه آتش سوزی انبار قرار نمیگیرد و هزینهای از سمت شرکت بیمه به فرد بیمه گذار اعطا نمیشود.
بیمهی آتش سوزی انباررا به دو دستهی انبارهای عمومی و اختصاصی تقسیم کنیم.
انبارهای عمومی انبارهایی هستند که کالاهای متفاوتی دارند و صاحبان آنها بیشتر از یک نفر هستند. این انبارها ریسک بالایی دارند و برخی شرکتهای بیمه این انبارها را بیمه نمیکنند. انبارهای اختصاصی هم انبارهایی هستند که تنوع کالاهای موجود در آنها کم است و معمولا یک صاحب بیشتر ندارند.
برای استعلام و مقایسه بیمه انبارهای عمومی و بیمه انبار کالا، «راهنمای بیمه» بهترین مرجع برای شماست. با مراجعه به صفحه لیست مقایسه بیمه نامههای آتش سوزی ، میتوانید بهترین بیمهآتش سوزی انبار را برای خود برگزینید.
مدت زمان بیمهی آتش سوزی انبار معمولا یک ساله است. اما این امکان نیز وجود دارد که در صورت تمایل بیمهی آتش سوزی انبار را به صورت کوتاه مدت خریداری کنید. این موضوع با توجه به شرایط ارائه شده توسط شرکت بیمه مد نظر شما متغیر خواهد بود.
فسخ بیمه باید تحت شرایط خاصی انجام شود. فسخ بیمهی آتش سوزی در یک نگاه کلی به سه حالت انجام میشود:
۱. فسخ از سمت بیمه گذار
۲. فسخ از سمت بیمه گر
۳. فسخ خود به خود
اگر بیمه گذار حق بیمه را را در موعد مقرر به طور کامل یا به موقع پرداخت نکرده باشد یا اینکه بیمه گذار، حتی بدون سوء نیت، از اظهار مطالب لازم و مهمی در خصوص خطر موضوع بیمه خودداری کرده یا دروغ گفته باشد و بیمه گر حق بیمه واقعی را نگرفته باشد، شرکت بیمه کننده میتواند قرارداد را فسخ کند. البته شرایط خاصی نیز برای بیمهگذار وجود دارد تا بتواند بیمه نامه خود را فسخ کند.
در حالت فسخ خود به خودی، اگر بیمه گذار انبار را در مقابل آتش سوزی بیمه کرده باشد اما بر اثر عامل دیگری مثل زلزله انبار و موجودی آن از بین برود. در این صورت هیچ گونه حقی به بیمه گذار تعلق نمی گیرد.
فراموش نکنید که فسخ به صورت روز شمار و کوتاه مدت نیز وجود دارد که قبول آن از سمت بیمه گر به شرکت بیمهی شما مربوط میشود.
از آنجایی که سرمایه موجود در بعضی انبارها مدام در حال تغییر است، بیمه نامه آتش سوزی انبارها بصورت بیمه نامه با سرمایه شناور (سرمایه متغیر موجودی کالا و مواد) صادر میشود و لازم است ماهانه لیستی از موجودی انبار به بیمه گذار تحویل داده شود. اما اگر ارزش موجودی انبار ثابت باشد، ارزش آن به صورت روشن و دقیق ثبت میشود. نرخ حق بیمه آتش سوزی انبار و جبران خسارتهای وارد شده به اموال انبارها ، بسته به عمومی یا اختصاصی بودن و نوع کالایی موجود در انبار ها ، با یکدیگر متفاوت است و ثابت نیست.
اگر دقیقتر بخواهیم بگوییم، قیمت بیمه آتش سوزی انبار به مواردی مثل ارزش اموال و داراییهای انبار، ریسک و امکان رخ دادن حادثه، نوع بنا، مدت بیمه نامه، سابقهی حوادث رخ داده در انبار ، پوشش های درخواستی و شرکت بیمهگر بستگی دارد و ثابت نیست. برای استعلام قیمت بیمه انبار فرم ابتدای صفحه را تکمیل کنید و بعد از انتخاب شرکت بیمهگر و بیمهنامه مورد نظر، از حق بیمه خود آگاه شوید.
برای دریافت خسارت از شرکت بیمه کننده بیمه آتش سوزی انبار، لازم است نهایتا تا پنج روز بعد از حادثه گزارش دهید. بعد از این مرحله، کارشناس بیمه به بازدید از محل میپردازد و با توجه به خسارتهای وارد شده و بررسی عوامل مختلف، به تعیین هزینههای خسارت میپردازد. در برخی موارد گزارش آتش نشانی و نیروی انتظامی نیز برای اخذ خسارت از شرکت بیمه لازم است.
بیمه گذار برای صادر کردن بیمهی آتش سوزی انبار، حتما باید در سامانهی جامع ثبت انبارها ثبت نام و اطلاعات خود را ثبت کند. ثبت نام در این سامانه به دستور وزارت «صنعت، معدن و تجارت» است و باید برای جلوگیری از قاچاق و احتکار کالا، انجام شود. فراموش نکنید که کد پستی محل بیمه شده باید در سامانه ثبت انبارها برای بیمه آتش سوزی ثبت شده باشد. علاوه بر این، موجودی انبار مورد نظر نیز باید ثبت شده باشد.